Casablanca - II. Hassan Mecset

2018.10.10


Reggeli után indultunk Rabatból Marrakeshbe, azonban beiktattunk egy megállót Casablancában is.

Marokkó pénzügyi fővárosa ad otthont Afrika legnagyobb mecsetjének. Marokkó korábbi királyáról és építtetőjéről, II. Hassánról elnevezett mecset 90.000 négyzetméteren, részben a tenger fölé épült Michel Pinseau francia építész tervei alapján. A 20 hektáros imahall 25.000 hívő befogadására alkalmas. Ezen kívül a mecset körül további 80.000 hívő imádkozhat egy időben. Mind a mecset területét, mind pedig a férőhelyek számát tekintve világviszonylatban kiszorult a top 5-ből, azonban a mecset több, mint 200 m magas minaretjével mind a mai napig világcsúcstartó.

A mecset építését közadakozásból finanszírozva 1980-ban kezdték el és 1993-ra épült meg, II. Hassán 60.-ik születésnapjára. Megépítéséhez marokkói anyagokat használtak fel. Kivételt csupán a carrarai fehér márványoszlopok és a muranói kristálycsillárok képeznek. A mecset 22 titánból és bronzból készült kapuval rendelkezik. Ezek az anyagok ellenállnak az óceán felől érkező nedves és sós levegő korróziójának. A mintegy 53.000 négyzetméter fafelületet és több, mint 10.000 négyzetméter mozaikot az ország területén élő mesterek készítették el. A mecsetben helyet kapott egy könyvtár, medresze, hammamok és számos konferenciaterem is. A legmodernebb kihangosítással, padlófűtéssel, elektromos ajtókkal, nyitható tetővel rendelkező mecset ékes példája a modern építészet és a hagyományos művészetek ötvözésének.

Péntek kivételével a nem muszlim hívők számára is nyitva áll a mecset. Turnusokban angol, német, francia idegenvezetéssel 45 perces látogatás keretében ismerkedhetünk a mecsettel. Az 1100 tonna súlyú, 5 perc alatt kinyitható tető alumíniumötvözetből készült és a déli órákban meg szokták nyitni egyik látogatási turnus időtartama alatt. Mi sajnos pont egy turnussal hamarabb léptünk be (nem mondják meg előre, kik lesznek azok a szerencsések, akik nyitott tetővel is megcsodálhatják a mecsetet).

A mecset mellett található múzeumban ki vannak állítva a díszítéshez használt mozaikok, faragott gipsz bordűrök és fa-faragványok. Miután megtekintettük a múzeumot is, a közelben találtunk egy grillcsirkést és ebéd után folytattuk utunkat a negyedik királyváros, őszi utunk végállomása, Marrakesh felé.