Meknesz

2018.10.06


Volubilis megtekintése után Meknesz városában álltunk meg legközelebb. A város fő terének közelében sikerült egy nagyobb méretű parkolót találnunk. Innen sétáltunk át a Lahdim térre, amely nagyon emlékeztetett engem Marrakesh Jemaa el-Fnaa terére. Méreteiben kisebb, talán kevésbé kaotikus, de szinte annyira élettel teli, mint marrakeshi nagy testvére.

Útitársaim leültek ebédelni, de én ki kellett hagyjam az ebédet. Már előző nap megterhelőnek éreztem a mintegy 450 kilométeres vezetést Erfoudból a többszöri megálló ellenére, pedig elég gyakran levezettem a Budapest-München útvonalat megállás és problémák nélkül… Picit belázasodtam és mintha ez nem is lett volna elég, valami makacs hasmenés-vírust is összeszedtem, amitől csak itthon sikerült megszabadulnom. Mondanom sem kell, hogy az elkövetkező hétben szinte csak Colán éltem… A lázam sem akart elmúlni, de szerencsére Marokkóban még nem terített le annyira, megvárta, hogy hazaérjek.

Mekneszt, a négy királyi város egyikét a 11. században alapították a berberek Volubilis és Fez közelében. Volubilis Meknesznek köszönheti fokozatos elnéptelenedését. Volubilis építőköveit felhasználva sok új épületet építenek Mekneszben a 13.-14. században. Közülük több még ma is áll. A 17. században Iszmáil szultán (1672–1727) uralkodása alatt Meknesz Marokkó fővárosa lesz. Ő építteti meg a híres Dár el-Kebira palotát is, amelyet a Lisszabon egy részét is földig romboló 1755 november 1.-i földrengés tett tönkre.

A várost 40 km hosszú fal vette körül, számos díszes kapuval. Egyik leglátványosabb kapu a Lahdim tér mellett található „Bab al-Mansour”, amely 1732-ben készült el építtetője, Iszmáil szultán halála után.

Bab Al-Mansour Meknes Morocco-00672

Ez a kapu választotta el a Medinát a királyi városi negyedtől. A kapu mellett található a Dar-Jamaï palota, amely ma a művészetek múzeuma. Ottjártunkkor sajnos zárva volt.

Dar Jamai

Bővebb infó francia nyelven

Egy másik látványos kapu a „Bab Moulay Ismail”, a szultán mauzóleuma mellett található.

A mauzóleum pazar belső díszítését is érdemes megnézni, azonban ottjártunkkor ez is zárva volt. A nem muszlim látogatók a mecsetbe nem, csak a sírhallba léphetnek be.

Mausoleum of Moulay Ismail,  Meknes, Morocco

A medina ad helyet a „Souk Nejarine” és „Souk Sebbat” bazároknak, valamint a 12. században épült Nagy Mecsetnek. A mecset mellett található az 1341-ben épített „Bou Inania Medersa” iskola is.

A medinában tett rövid sétát követően autóba ültünk és megkerestük szállodánkat Fezben, ahol két éjszakát töltöttünk.