BurmaMianmar vagy Burma Délkelet-Ázsiában Thaiföldtől és Laosztól nyugatra, Kínától délnyugatra, Indiától és Bangladestől keletre található. 1930 km hosszú partvonalát az Indiai-óceán melléktengerei, a Bengáli-öböl és az Andamán-tenger mossa.

Burmában gyakorlatilag három fontosabb évszak különböztethető meg. Burma a trópusi monszunövezethez tartozik. A forró évszak általában márciustól áprilisig tart, majd a hőmérséklet csökken az esős évszakban – májustól októberig. A turisztikai szezon csúcsa a hűvös időszakra esik, amely novembertől februárig tart.

A forró évszakban a hőmérséklet Yangonban akár 40 °C-ra is emelkedhet, míg a hűvös időszakban a hőmérséklet nappal tipikusan 32 °C, míg éjszaka 19 °C körül alakul. A hűvös évszakban Mandalayban a hőmérséklet 13 ° C-ra csökkenhet, míg a forró évszakban akár 37 °C-ra is emelkedhet. Rangun (Yangon) környéke általában csapadékosabb, mint az északabbra található területek, Mandalaj (Mandalay) környékén. Az Inle-tó és a Pyin U Lwin környékén a téli hőmérséklet 10 °C alá csökkenhet éjszaka, míg a nappal általában nagyon kellemes. Nyáron sem emelkedik a hőmérséklet 32 °C fölé. Az indiai határ közelében, Kachin államban egész évben hófödte csúcsokat találunk.

Burma csak a közelmúltban nyitott a turizmus felé, amely rohamos fejlődésnek indult az elmúlt tíz évben. A fejlődés jelenleg is tart és olyan gyors ütemű, hogy az egy évvel korábban kiadott útikönyvekben leírtak is esetenként elavult információkat tartalmazhatnak. Az útvonal kiválasztása a tervezés fontos része kell, hogy legyen két ok miatt is. Egyik ok az, hogy még mindig vannak olyan tartományok Burmában, amelyek nem látogathatóak. Ebben a cikkben csak olyan részekről lesz szó, amelyeket bárki szabadon látogathat anélkül, hogy attól kellene tartania, hogy letartóztatják. Másodsorban a jelenleg is épülő infrastruktúra miatt kialakult egy turisztikai útvonal, amelyről letérni bár érdemes lenne, nem mindig lehetséges, mert vagy nagyon lassú, vagy nagyon drága lenne.

Az utazás tervezése előtt a legfontosabb az aktuális vízum-követelményekről érdeklődni. A szükséges vízumot legegyszerűbben elektronikus úton szerezhetjük be a következő linken:

https://evisa.moip.gov.mm

Jelenleg nem minden határállomás fogadja el az elektronikus vízumot, de a határállomások listája egyre bővül. Burma két nemzetközi reptere Yangonban és Mandalayban természetesen elfogadja a kinyomtatott e-vízumot is.

20 napot töltöttem Burmában és ez alatt az alább vázolt útvonalat kényelmesen be tudtam járni busszal, hajóval és vonattal. Az útvonal bejárásához két hét is elég, amennyiben belső repülőjáratokat veszünk igénybe vagy ha kihagyjuk a gyalogtúrákat. Útvonalam Yangonban kezdődött, ahova Bangkokból érkeztem az AirAsia járatával. Onnan vonattal érkeztem meg az Inle-tóhoz, majd Mandalayba utaztam minibusszal és onnan tovább Baganba hajóval. Végezetül busszal értem vissza Yangonba, ahonnan visszarepültem Bangkokba… Mostani tudásommal annyiban változtatnám meg az útvonalat, hogy az Inle-tótól Baganba buszoznék és kihagyva a hajóutat Bagan és Mandalay között, inkább busszal közelíteném meg Mandalayt és onnan repülnék vissza Bangkokba.

Ha valakinek 10 napnál kevesebb ideje állna rendelkezésre, útvonalamból ki kell majd emeljen pár számára érdekes helyszínt. Az útvonal tetszőleges irányban bejárható és opcionálisan kiegészíthető tengerparti nyaralással is (én azonban erre inkább Thaiföldet vagy Kambodzsát ajánlanám).

Internet: a legtöbb szálláshelynek nincs megfelelő internet kapcsolata. Személyes ajánlatom egy helyi Telenor SIM kártya, amelyet olcsó feltölteni pár GB nettel.